01 Novi početak

Poštovani čitatelju, odlučili smo putem bloga svima koji su zainteresirani za gradnju ovakvog tipa objekta, na što jednostavniji način približili proces od osmišljavanja projekta do stavljanja projekta u funkciju, odnosno do useljenja.

Uvod

Poštovani čitatelju, odlučili smo putem bloga svima koji su zainteresirani za gradnju ovakvog tipa objekta, na što jednostavniji način približili proces od osmišljavanja projekta do stavljanja projekta u funkciju, odnosno do useljenja.

Kronologija

Posljednjih pet godina proučavamo gradnju kuće od drveta i slame. U tekstovima koje smo pronalazili na internetu, u razgovoru sa strukom i investitorima koji su sudjelovali u gradnji objekata od drveta i slame, nismo mogli dobiti točne podatke koji se odnose kako na proceduru ishođenja građevinske dokumentacije, tako i na cijenu koštanja objekta od drveta i slame. Nažalost, sve su to bile više manje paušalne informacije ili uopćene informacije koje možete pročitati na internetu. Zato smo odlučili podijeliti s vama naša iskustva. Pokušat ćemo kronološki prikazati po fazama sve korake koje morate proći.

I Faza – Idejno rješenje

Prije svega vrlo je važno izabrati kvalitetnog arhitektu, koji osim primarnog posla projektiranja i osmišljavanja vašeg budućeg doma treba poznavati i zakonske procedure, kako bi se izbjegli zastoji, bilo kod izrade projektne dokumentacije, troškovnika, tako i kod ishođenja građevinske dozvole, same izgradnje objekta i na kraju kod ishođenja uporabne dozvole.

Mi smo izabrali arhitekticu Silviju Mlinarević, kojoj smo prezentirali građevinsku parcelu i naše potrebe i želje:

  • želimo izgraditi obiteljsku kuću za četveročlanu obitelj
  • koju bi gradili od ekološki prihvatljivih materijala
  • niskoenergetsku kuću koja će u budućnosti biti neovisna na način korištenja obnovljivih izvora energije (npr. kišnicu); stoga smo tražili kod samog projektiranja i njihovu pripremu, koju trenutno zbog ograničenog budžeta nismo uvrstili u provedbu
  • kuću izgrađenu sukladno feng shui principima
  • multifunkcionalnu kuću

U našoj dosadašnjoj obiteljskoj kući, koju smo prodali da bi osigurali sredstva za gradnju nove kuće, nismo vodili računa o multifunkcionalnosti. Stoga želimo da nam nova kuća bude racionalna po broju kvadrata, a s druge strane funkcionalna u smislu odvojivosti i mogućnosti korištenja manjeg broja kvadrata. Kuću najčešće grade mlađe osobe, koje kao i mi pri gradnji prve kuće, ne razmišljaju da ona jednog dana kada djeca odu iz nje neće više biti adekvatna za dvije starije osobe. Često se pri gradnji kuće odlučujemo za „jeftinije“ varijante, ne obazirući se na poslovicu “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”. Jer, kuću gradimo jednom, a režije i održavanje kuće ostaju nam za cijelo vrijeme stanovanja u njoj. Zato smo arhitektici napomenuli da nam kuća treba imati mogućnost da se jedno krilo kuće u budućnosti može odvojiti i turistički iznajmljivati. Na taj nam način kuća, jednog dana kada ostanemo sami, može donositi dodatne prihode i ujedno vraćati dio sredstva uložena u nju. Arhitektica je na temelju naših informacija, krenula u izradu idejnog rješenja.

U današnje vrijeme, u kojem postoji niz internet stranica koje nam nude obilje različitih kuća, interijera i eksterijera, na temelju kojih neki od investitora odabiru već gotovo rješenje i daju arhitekti zadatak „mi bi ovakvu kuću“ – smatramo da je to pogrešan pristup. Jer arhitekt profesionalac, ukoliko mu prezentirate vaše potrebe i vaše želje, odradit će idejno rješenje baš po vašoj mjeri, a na svoj ponos.

Arhitektica nam je izradila idejno rješenje i detaljno ga prezentirala. Nakon čega smo održali nekoliko radnih sastanaka, na kojima smo dalje kroz konstruktivne razgovore prvobitnu ideju dalje modificirali. Napominjemo da smo svi zajedno, naša četveročlana obitelj s arhitekticom, ravnopravno sudjelovali u definirali svih detalja, te došli do konačnog rješenja. Ovo vam naglašavamo kako bi vam ukazali da ste vi ti koji trebate sudjelovati u stvaranju svoga doma od samog početka i koji trebate usmjeravati arhitektu kako bi dobili idealni dom izrađen upravo po vašoj mjeri.

Arhitekt priprema idejno rješenje na temelju kojeg krećete u ishođenje građevinskih uvjeta. Trajanje ove faze je oko mjesec dana.