16 travnja, 2020

08 Izrada krova/pokrova kuće od drveta i slame

U prošlom tekstu opisali smo drvenu konstrukciju „kuće od drveta i slame“, a u ovom tekstu rješavamo termoizolaciju i hidroizolaciju stropa/krova.
14 travnja, 2020

07 Izrada zida od bloka slame

Za razliku od zidova izgrađenih standardnim materijalima (opeka, beton i sl.) najveća nepoznanica u gradnji kuća od drveta i slame je zidanje zidova od bala same (komplet s pod konstrukcijom budućih zidova). Gradnja zidova od bala slame nije, protivno vjerovanju, niti jeftina niti jednostavna.
21 siječnja, 2020

06 Konstrukcija

U našem proučavanju izgradnje kuća od drveta i slame vidjeli smo razne konstrukcije, te smo zaključili kako dio investitora koristi za konstrukciju drvo koje nije preporučljivo za isto.
21 siječnja, 2020

05 Etape gradnje kuće od drveta i slame

U nastavku dajemo savjete za gradnju kuće od drveta i slame, a sve u cilju ishođenja uporabne dozvole.
7 listopada, 2019

04 Izgradnja kuće od drveta i slame

Odluku o gradnji održive, ekološke kuće, građene od prirodnih materijala (nap. u našem slučaju od drveta i slame) donose oni kojima je to stil života, pojedinci okrenuti prirodi, a kojih je danas sve više u našem okruženju.
7 listopada, 2019

03 Izrada idejnog rješenja

Prije ishođenja uvjeta geodeta treba izraditi geodetski elaborat i proslijediti geodetske podloge arhitekti. Arhitekt projektira idejno rješenje, nakon čije izrade trebate skupiti uvjete od sljedećih ustanova:
3 veljače, 2019

02 Glavni i izvedbeni projekti

U RH građevinsku dozvolu možete dobiti na temelju glavnog projekta. To znači da izvedbeni projekt nije nužan. Međutim...
8 siječnja, 2019

01 Novi početak

Poštovani čitatelju, odlučili smo putem bloga svima koji su zainteresirani za gradnju ovakvog tipa objekta, na što jednostavniji način približili proces od osmišljavanja projekta do stavljanja projekta u funkciju, odnosno do useljenja.