02 Glavni i izvedbeni projekti

U RH građevinsku dozvolu možete dobiti na temelju glavnog projekta. To znači da izvedbeni projekt nije nužan. Međutim naša preporuka je, bez obzira na veći trošak, dogovorite sa arhitektom njegovu izradu. Naime, u glavnom projektu nalaze se osnovni arhitektonski projekti, dok ćete sa izvedbenim projektom dobiti razradu detalja i troškovnika.

S izvedbenim troškovnikom možete uštedjeti znatna financijska sredstva, kao i skratiti vrijeme izvođenja radova, jer ćete moći na vrijeme nabaviti materijale, opremu i dijelove. Sa izvedbenim projektom odabrani izvođač radova imat će unaprijed riješene sve detalje za izgradnju, koji će biti usklađeni s troškovnikom.

Današnja praksa je naprotiv pokazala da se investitori odlučuju u većini slučajeva samo za glavni projekt, želeći u startu umanjili troškove. Međutim najčešće se ovakav izbor pokazao puno skuplja varijanta jer u nedostatku izvedbenih detalja kod izvođenja dolazi do financijskih probijanja investicije i tzv. više radova i/ili van troškovničkih radova. Arhitekt, prema izrađenim detaljima može izraditi troškovnik s točnosti do -/+10%. Na taj način prije početka radova imat ćete podatak o ukupnoj cijeni koštanja izgradnje vašeg objekta.

Nakon što pribavite sve uvjete kreće se u izradu glavnog projekta.
Naša je preporuka da sudjelujete u izradi i točno definirate vaše zahtjeve kako bi bili sigurni da ćete dobiti točno ono što želite. Glavnim projektom nije definiran izgled interijera pa se u konačnici događa da vam npr. ne odgovara raspored prostorija, broj utičnica u nekim prostorijama (netko ima više trošila električne energije netko manje) i sl. stoga je preporuka da se sudjeluje i u izradi elektro-projekta kako bi se npr. prema planiranim trošilima odredilo koliko snage struje trebate osigurati.

Kako smo već duže vrijeme prisutni na tržištu vidjeli smo npr. više loše dimenzioniranih kupaonica. Trebate znati da gradnja standardnog objekta stoji cca 700 eur/m2, a zbog predimenzioniranih kupaonica, neiskoristivih hodnika, nepotrebnih prolaza i sl. cijena m2 može doseći i do 1400 eur/m2. Stoga je bolje u samom startu voditi više računa o kvalitetno organiziranom prostoru, jer se i na taj način mogu uštedjeti znatna financijska sredstva.

Ukoliko imate veću parcelu trebate razmisliti da li graditi tavan ili podrum odnosno više etažni objekt ili izgraditi pomoćni objekt u dvorištu i na taj način smanjiti cijenu koštanja.

Kod samog projektiranja treba misliti unaprijed na uštedu troškova stanovanja, stoga je jako bitno odlučiti od kojih materijala graditi kuću, koju toplinsku izolaciju koristiti i sl. Mišljenja smo da investitori u samom startu griješe jer zbog trenutne uštede odabiru jeftinije, a lošije materijale, što će im znatno poskupiti režijske troškove održavanja.

Vezano za energetsku uštedu pročelja (termoizolaciju), uočili smo da iste treba izbjegavati raditi u jesen i zimu jer su ti materijali osjetljivi na hladnoću i vlagu i tada gube svoja osnovna termo svojstva. Trebate obratiti pažnju na dugoročnost i postojanost spomenute izolacije, pa bolje u startu krenuti s kvalitetnijom (paro propusnom, vodonepropusnom) ali skupljom varijantom, jer će samo takva dugo trajati i štedjeti energiju.

Jedan od načina štednje energije je i odabir stolarije. Predlažemo da obratite pažnju na materijale od kojih je stolarija proizvedena. Donedavno je bio veliki trend upotreba PVC ili ALU stolarije koji se na sreću polako napušta i prelazi se na tradicionalnu stolariju od drveta. Iskustveno je dokazano da se kombinacijom PVC ili ALU stolarije i isto takve obloge pročelja od stiropora (koje nije paro-propusno), objekt hermetički zatvara što dovodi do situacije da živimo u tzv. nezdravim objektima koji „ne dišu“, što posljedično dovodi do hladnih mostova i stvaranja kondenza, te gljivica u unutrašnjosti objekta.

Nadalje, vezano za termo materijale trebate provjeriti informaciju da kamena ili staklena vuna ukoliko primi samo 1% vlage gubi 10 % svojih termičkih svojstava, isto tako koja su svojstva stiropora nakon vijeka od 7 do 10 godina? Ove i slične podatke koji su vrlo bitni kod odabira materijala, nećete dobiti u trgovinama u kojima kupujete materijal, nego u tehničkim listovima.

Isto se događa kod zaštite drvenih elemenata na našim objektima. Koristeći različite premaze da bi drvo zaštitili od plijesni, crva i sl. nismo niti svjesni koliko smo možda naštetili našoj građevini, jer takvim premazima možemo dovesti do požara i gubitka kuće tijekom građenja ali i tijekom stanovanja. Stoga za sve proizvode koji se ugrađuju treba ranije dobro proučiti tehničku dokumentaciju jer isto će koristiti našoj sigurnosti (a potrebno je i kod ishođenja uporabne dozvole).

 

Sva prava na tekst i fotografije pridržana ©